12 Kasım 2012 Pazartesi

Menepoz için bitkisel tedaviler



Menepoz için bitkisel tedaviler

Bayanlar da genellikle 43-49 yaş arası adet ‘ten  kesilme dönemi “Menopoz Dönemi” olarak adlandırılır. Bütün bayanlarda  farklı farklı olarak seyreder. Devamlı olarak E vitamini alınırsa veya E vitaminli yiyecekler bol miktarda tüketilirse, menopoz dönemi kolay geçer.
Menopoz döneminde soyadan elde edilen isoflavonlar, melek otu, anason, gece çuha çiçeği, civanperçemi, adaçayı, papatya, maydanoz tohumu, ketentohumu, tarçın kullanılması tavsiyeler arasındadır.
Menepoz dönemi için Pratik Bitkisel Kürler ve uygulanış tarifleri;
  1. Bir  fincan daha önceden kaynatılmış suya, 7-9 gr ezilmiş aslan pençesi bitkisi konulur. 12 dakika bekletilen karışımdan günde 2 bardak tüketilmesinde faydalar vardır.
  2. Bir fincan daha önceden kaynatılmış suya, 4 gram adaçayı konularak 10-12 dakika bekletilir. Bu adaçayından günde 1-2 bardak  tüketilmesin de fayda vardır.
  3. Bir fincan daha önceden kaynatılmış suya 3 gram papatya bitkisi konulur. 12 dakika bekletilerek  sabah aç karnına bir fincan tüketilmesinde fayda sağlar.
  4. Dört fincan soğuk suya, 3 kaşık ezilmiş çoban çantası konularak, 7 saat civarında bekletilir. Bu karışımın 1 günde tüketilmesi tavsiye edilir.
  5. Isırgan otu, atkuyruğu, civanperçemi, çobançantası, eğir otu hepsinden eşit miktarda 1 bardak kaynar suya konulup, 10 dakika bekletilir. Balla tatlandırılan bu karışımdan aç karnına günde 2 fincan içilmesi önerilir.
  6. Meyan kökü doğal bir östrojenik bileşikler içerir. Meyan kökü ve özütleri, makul dozlar ve sürelerde kullanılırsa güvenlidir. Uzun süreli kullanımlar ya da doz aşımları baş ağrısı, uyuşukluk, sodyum ve su tutulması, aşırı potasyum kaybı ve yüksek tansiyon gibi yan etkilere sebep olabilir. Meyan kökü şekerlemesi için güvenli doz günde 5 gramdır.
  7. Bor mineralinde doğal hormondan daha fazla östrojen etkinliği mevcuttur. 3 mg. gibi az bir miktar bor alınması halinde dahi, kandaki östrojen hormonu seviyesinin iki katına çıktığı görülmüştür.
Bu nedenle menopoza girmeye hazırlanan bayanların, bor açısından zengin besinler tüketmeleri önerilir. Bor mineralinin en bol olduğu gıdalar; çilek, şeftali, lahana, domates, karahindiba, elma, kuşkonmaz, incir, haşhaş tohumu, brokoli, armut, kiraz, pancar kökü, kayısı, kuş üzümü, maydanoz, dereotu ve kimyon tohumu olarak sıralanır.

0 yorum:

Yorum Gönder