28 Aralık 2012 Cuma

Erkekler için Sağlıklı Yaz Meyveleri

Kadınlar kadar erkekler de kilo problemi yaşayabilir. Yaz mevsimi yaklaşırken her erkek zayıf ve güzel bir vücuda sahip olmak ister. Yaz mevsiminde genellikle soğuk yenen yiyecekler tercih edilir. Bu mevsimde zayıflamak istiyorsanız meyvelerden yararlanabilirsiniz. Lif ve vitamin bakımından zengin meyvelerle açlık krizlerinizi yenebilirsiniz.
İşte iştahınızı kabartacak yaz meyveleri:
Böğürtlen
Küçük sulu ve taneli meyveler arasında çilek ünlü olmasına rağmen böğürtlenleri de göz ardı etmeyin. Böğürtlen lif bakımından oldukça zengindir ve yediğiniz her kap için 7,6 gram lif içerir. Buna ek olarak, potasyum, C ve K vitamini bakımından da zengindir. Göz sağlığının korunmasına da yardımcı olur. K vitamini prostat kanserine karşı koruma sağladığı için erkekler açısından oldukça önemlidir.
Karpuz
Bu meyve yazın en çok tercih edilen meyveler arasındadır. Karpuzun %92 ‘si sudur bu yüzden su eksikliğini giderme konusunda etkilidir. Karpuz C vitamini bakımından da oldukça zengindir. Karpuzun içinde A, B6, B1 vitaminleri, potasyum ve magnezyum da vardır.
Papaya
Papaya görünüm olarak kavuna tat olarak da balkabağına benzeyen bir meyvedir. Salatalara katılıp da yenilebildiği için güzel bir yaz meyvesidir. Günlük C vitamini ihtiyacınızın %300’ünü karşılayabilir.
Ayrıca papaya A ve E vitamini kaynağıdır. Kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar.

Ananas
Ananas besinlerle çok fazla alamadığımız manganezin zengin bir kaynağıdır. Manganez antioksidan özelliğin daha etkili ve verimli olması açısından önem taşır. Ananas sindirimi kolaylaştırır. Taze ananasta bulunan bromelin enzimi sindirime yardımcı olur. İçindeki C vitamini sayesinde de enerji verir.
Guava
Guava meyvesinin en büyük avantajı eğer bu meyvenin tohumlarını tüketmeyi tercih ederseniz Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerini alma şansı elde edersiniz. Meyve A ve C vitamini bakımından zengindir. Kalorisi de oldukça düşüktür. 35- 50 kalori içerir. Yazın zayıflamak isteyenler için iyi bir seçenektir.

Kivi
Son olarak sizin için seçtiğimiz son sağlıklı yaz meyvesi kividir. Kiviler C vitamini bakımından zengindir ve içindeki lif oranı da yüksektir. Kansere karşı koruma sağlar. Kivi potasyum, magnezyum ve E vitamini bakımında da oldukça zengindir.
Kivinin sindirimi kolaylaştırıp kabızlığı önlediği de bilinir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Vücudun direncini arttırır.

14 Aralık 2012 Cuma

İDEAL KİLO VERME YOLLARI

- Yaş, kilo, boy, fiziksel aktivite düzeyi ve vücut analizinize göre uygun bir beslenme programı takip edin.
- Açlık hissettiğinizde bisküvi, kek, börek vb. gıdaların yerine önce bir bardak su içmek ve meyve, kepekli kraker, yoğurt, beyaz peynir, kuru erik, 3-4 adet ceviz gibi hafif ve sindirimi kolay yiyecekler atıştırın.
- 3 ara öğün ve 3 ana öğün yemeyi alışkanlık edinin ve asla aç kalmayın.
- Günde ortalama 45 dakika yürüyüş yapın.
- Günde 8-10 bardak su için.
- Kan şekerini hızla yükseltip düşürmeyen, tokluk hissi veren, kepekli ve lifli yiyecekleri tercih edin. Üç beyazı (şeker-un-tuz) listenizden çıkartın.
- Kızartmayı sofranızdan uzaklaştırın, onun yerine ızgara, haşlama ve buğulama türüne yer verin.
- Uyku düzeninizi dengede tutun. Çok uyku kadar uykusuzluk da kilo aldırır, çünkü az uyku sinir sisteminin dengesini bozar, stres yaratır ve bu da paralel olarak atıştırma eğilimlerini arttırır.
- Reçeli kendi öz şekeriyle yapın.
- Alkol alımını azaltın.
- Sigara, kahve ve kafeinli içecekler kan şekerini düşürerek şekerli gıdalara saldırmaya neden olduğu için bunlardan uzak durun.
- Hazır gıdalar ve asitli içecekleri hayatınızdan çıkarın.
- Zayıflama ilaçlarından kaçının. Çünkü bitkisel zayıflama ilaçları; vücutta B1 vitamini (thiamin) eksikliğine yol açıyor, karbonhidrat metabolizmasını etkiliyor, istem dışı göz kayması, yürümede dengesizlik ve sinirlilik gibi sinir sistemi bozuklukları yaratır.
- Tartılmayı alışkanlık haline getirin ve eğer mümkünse yediklerinizi not edin.
- Kırmızı et tüketimini en aza indirin, onun yerine belirli ölçülerde tavuk ve balık tüketin.
- Yiyecekleri çok çiğneyin, porsiyonları azaltın, sofradan tıka basa tok olarak kalkmayın.
- Meyve ve tatlıyı yemekten yarım saat sonra yemeyi tercih edin.
- Sofranızda “Omega 3” ve “Omega 6”ya yer verin. Omega 3; ceviz, fındık, soya fasulyesi, lahana, ıspanak, brokoli, marul, kanola bitkisi, soğuk su balıkları, balık yağı ve Omega 6 da ayçiçeği, mısır, soya ve tahıl ürünlerinde bulunur.
- Eğer kabızlık sorunu ile karşı karşıyaysanız; bol sebze ve salata yiyin, spor yapın ve bol su için.
- Ekmek sepetini sofranızda bulundurmayın ve asla televizyon karşısında yemek yemeyin.
- Katı yağ yerine sıvı yağ kullanın ve et yemeklerine yağ katmayın.
- Mutlaka bir endokrinoloji uzmanına başvurun. Çünkü hormon bozukluğu da hızlı kilo alma ve gayret gösterilse de kilo verememe gibi sorunlar yaratır.
O yüzden aşağıdaki hormon değerlerini kontrol ettirin.
Tiroit hormonu: Tiroit bezi T4 ve T3 adlı iki tip hormon salgılar. Tiroit hormonu azlığı metabolizmayı yavaşlatarak daha fazla kilo verilmesini önler.
İnsülin hormonu: Bu hormon kanda çok yüksekse kan şekeri düşer. Bu da şekerli gıdaları daha çok tükemeye neden olur.
Ghrelin hormonu: Mideden salgılanan bu hormon, kilo vermeye başladıkça kanda artmaya başlar ve kişiyi yemek yemeye yöneltir.
Oreksin: Beyinden salgılanan bu hormon da zayıfladıkça yemek yemeyi artırır.
Leptin: Yağ dokusundan salgılanan bu hormondaki değişiklikler de kilo vermeyi önler. Yağ kaybettikçe veya kilo verdikçe kandaki leptin hormonu düşer. Düşük leptin düzeyleri beyni uyararak yemek yemeyi artırır.